Almere De Driehoek

Levendig naar alle kanten

Het Europakwartier in Almere Poort kenmerkt zicht door een regelmatig blokkenpatroon waar de Zwitserlandstraat schuin doorheen snijdt. Op de snijpunten ontstaat een driehoekige kavel die zich leent voor een bijzonder gebouw. Atelier Dutch heeft deze handschoen opgepakt en samen met woningbouwcorporatie Dudok Wonen een gebouw ontworpen dat letterlijk en figuurlijk de scherpe randjes eraf haalt met zijn afgeronde hoeken. Het is gelukt het gebouw aan alle kanten levendig te houden, met mooie grote ramen op de verdiepingen en een ruime entréé en woningen op de begane grond.

 

Sluitstuk zonder achterkant

Door op dit ongewone kavel dit driehoekige gebouw te bouwen, wordt de stedelijke blokkenstructuur van de wijk afgemaakt. Hierbij hebben we gewaarborgd dat het gebouw geen echte achterzijde heeft.  Toch is het geen gebouw met een generieke gevel naar alle kanten: de mate van openheid wordt gevarieerd naar het soort straat-milieu waarvan ze onderdeel zijn: wat geslotener naar de kant waart privacy naar (en voor) de overburen gewenst is en juist opener naar de boulevards van het  nieuwerwetse 19e-eeuwse stratenpatroon.

 

Sociaal huren in een chique ogend gebouw

De chique uitstraling van dit gebouw komt niet enkel voort uit de robuuste afgeronde massa en de ruime entréé, maar ook door de uitgekiende materialisering. Door te kiezen voor baksteen, in een combinatie van een donkere bruine steen voor de plint en een lichte gele baksteen voor de verdiepingen, staat het gebouw stevig op zijn plek, zonder dat het streng en pontificaal wordt. De grijze banden, grote raamopeningen en de balkons geven de gevel vervolgens de diepte die hoort bij de uitstraling van een stedelijk appartementengebouw.

OPDRACHTGEVER

Woningcorporatie Dudok Wonen

WERKZAAMHEDEN

Schetsontwerp Architectuur

Voorlopig Architectuurontwerp

Definitief Architectuurontwerp

Bestektekeningen

Werktekeningen

Esthetische Supervisie

PROGRAMMA

43 Kleine Woningen

© 2023 created by Atelier Dutch