DORDRECHT Quispelhof

“Wat een mooie wijk!”

Wie Oud-Krispijn in Dordrecht bezoekt, wordt positief verrast. Met haar mooie lanen, doeltreffende straten en fijne plantsoenen, hebben de bedenkers hier een wijk gebouwd waar menig Dordtenaar of Drechtstedeling trots op mag zijn. Dit prijsvraagontwerp draagt een steen bij aan de opwaartse dynamiek in de wijk: niet alleen met een mooie set koopwoningen van verschillende formaten, niet alleen door voort te borduren op de architectuur en stedenbouw van een jaren-dertig wijk, maar in het bijzonder door samen met de toekomstige bewoners van de buurt een nieuw hof te voorzien voor iedereen.

 

Een hof voor bewoners en buurt

De stedenbouwkundige opzet, de landschappelijke inrichting en de architectonische uitwerking zijn in dit ontwerp met elkaar geïntegreerd. Het gemeentelijk bestemmingsplan voorzag op deze locatie één halfopen bouwblok met een gezamenlijke parkeerplaats in het midden. Wij hebben ervoor gekozen om twee bouwblokjes te maken met daartussen een nieuwe hof. Dit is niet alleen een kwalitatieve groene tuin voor de toekomstige bewoners, het zorgt niet alleen voor meer sociale controle op de opgesplitste parkeerkoffer, maar het vormt ook een logische vervolgstap op in een serie van bestaande pleintjes en hofjes in de wijk.

 

57 unieke woningen met gedeelde uitstraling

In dit plan zitten beneden-bovenwoningen, hoekwoningen, tussenwoningen van verschillende oppervlaktes en twee-onder-één-kap woningen. Er is dus  sowieso al een typologisch divers aanbod dit plan, maar toekomstige kopers kunnen hun woning aanpassen naar eigen wens, waardoor we zelfs in deze prijsvraag-status van het ontwerp al kunnen garanderen dat geen woning hetzelfde zal zijn.

Bij de architectonische uitwerking zijn de woningen daarentegen ontworpen als volledige straten. Dat betekend dat de rijen zowel een helder begin en einde hebben, als een uitgekiende toepassing van architectonische elementen. Bijvoorbeeld de ritmiek van de entrées, de doorlopende band met ramen op de eerste verdieping, of de accenten die aanleidingen oppikken uit de stedenbouwkundige structuur. Samen maken ze een aangename buurt, waarin de uitstraling, de participatieve manier van ontwikkelen en de groene ruimte zorgen voor een aangenaam woonmilieu.

OPDRACHTGEVER

De Realisatie

WERKZAAMHEDEN

Prijsvraag ontwerp (2e plaats)

PROGRAMMA

57 woningen

© 2019 created by Atelier Dutch

atelier DUTCH