Hilversum brinkweg

De jaren 70 respecteren

Dit complex uit de jaren 70 van de vorige eeuw was toe aan een grondige gerenovatie. Tegenwoordig wordt er met weinig liefde gesproken over architectonische productie uit deze periode. Vaak worden gebouwen als deze gediskwalificeerd met termen als bloemkool-architectuur en kneuterigheid, waarbij de relatief goedkoop aandoende materialen het aanzien geen goeds doen. Toch is er eigenlijk meer goed aan het appartementengebouw dan slecht: het zit vervlochten met het binnenstedelijk weefsel van Hilversum met straten, steegjes en plekjes, waaraan meer dan 100 mensen een comfortabele woning hebben. Daarom heeft atelier Dutch de handschoen opgenomen om dit gebouw te renoveren met respect voor de oorspronkelijke architectuur. Dat betekend natuurlijk wél dat structurele tekortkomingen verholpen zijn.

 

Geen botox, wél verzorging

Met de donkere borstweringen van grindbeton, vergeelde kunststof kozijnen en vervuild metselwerk zagen de gevels er uitgeleefd uit. Zou het misschien radicaal anders moeten? Of zou dat er dan meer uitzien als een strakgetrokken botoxgezicht van 60 jaar oud? Wij hebben ervoor gekozen om de opfrissing van de gevel ingetogen te houden: overal zijn nieuwe kozijnen geplaatst met een frisse witte kleur. De dakkapellen hebben een witte omlijsting gekregen, waardoor zij als krachtige elementen nadrukkelijker in beeld zijn. De betonnen borstweringen zijn voorzien van grote matglazen openingen en kleine vierkante sparingen. Hierdoor ontstaat een ritme in de belijning van de verdieping met de balkons. Het geheel oogt vriendelijker en lichter, zowel vanaf de straat, maar ook vanuit de woningen.

 

Verbetering overgang naar openbaar

Wanneer men vanuit huis, of vanaf de trappenhuizen de straat betrad, dan was deze overgang abrupt, winderig en vuil. Dit is verholpen door de oorspronkelijk open trappenhuizen te voorzien van een glazen entree-pui of een glazen aanbouw. Daarnaast hebben we veel aandacht besteed aan het vernieuwen van de verlichting, waardoor een attractief avond- en nachtbeeld ontstaat. Waar nodig zijn volledig gesloten trappenhuizen voorzien van grote verticale ramen. Hierdoor komt meer licht in de trappenhuizen en is er uitzicht vanuit de trappenhuizen op de straat. De woningtoegangen langs de straat zijn voorzien van een nieuwe bestrating in de marge-strook en een robuust hekwerk gevat in een prefab-betonelement als basis, dat qua beeld aansluit op de nieuwe borstweringen bij de balkons.  Het geheel wordt afgemaakt met nieuwe voordeuren en beplating die het hele complex met hun licht groene kleur een aangenaam rustige en vriendelijke sfeer verlenen.

OPDRACHTGEVER

Woningcorporatie

Gooi en Omstreken

WERKZAAMHEDEN

Architectuurontwerp

Uitwerking

PROGRAMMA

Renovatie gehele ensemble

68 woningen

© 2020 created by Atelier Dutch

atelier DUTCH